Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÁLLATI REKORDOK
 
Ezen az oldalon néhány állati rekordról olvashatok!
 
AZ OROSZLÁN
 
Az oroszlán a szavanna királya. Minden állatot megijeszt dús sörényével és félelmetes ordításával, amely több kilométerre is elhallatszik.
Oroszlan01.jpg

 

Tudtad?
 
Az oroszlánok 20 óránál is többet töltenek pihenéssel! (de jó neki :) -a szerk.) Vadászni csak a nőstények járnak. A hímeknek (azaz a fiú oroszlánoknak) „csak” annyi a dolguk, hogy védelmezzék a falkát (azaz a családot), és elfogyasszák a zsákmányt, amelyből mindig ők esznek elsőként. Utánuk következnek a nőstények, majd a maradékon osztozkodnak a kicsik.
 
Oroszlan02.jpg

 

Bájos kölykök
 
Az oroszlánkölykök szeme csak 2 héttel a születésük után nyílik ki. Ez idő alatt az anyjuk a szájukban szállítja őket egyik búvóhelyről a másikra. Természetesen nagyon óvatosan teszi mindezt, hogy ne okozzon nekik fájdalmat.
 

A macskafélék közül az oroszlánok szeretnek leginkább csapatban élni. Amikor a nőstények egy része vadászni indul, a többiek vigyáznak a kicsikre. A kisoroszlánok bármelyik nőstényhez odamehetnek szopni, nem számít, hogy ki a mamájuk.

 

nöstény oroszlan03.jpg
 
 
A CÁPÁK
 
A cápák többsége félelmetes vadász…
Szaglásuknak köszönhetően már pár csepp vérből is több száz méteres távolságból megérzik a zsákmányt!

 

cápa01.jpg
 
Rekord:
Az érdes cápa egy 18 tonnás, 15 méter hosszú óriás! Súlya akkora, mint 3 elefántnak összesen!
 
A nagy fehér…
 
Az összes cápafaj közül a  nagy fehér cápa a legveszélyesebb ránk, emberekre. Ezért úgyis szokták nevezni, hogy emberevő cápa. Néha még a saját fajtársait is felfalja. Akár több mint 6 méter hosszúra is megnőhet!
nagyfehércápa.jpg
 
Egy igazi „orr”!
 
A pörölycápa szaglása rendkívüli, még a víz alatti homokban megbújó zsákmányát is kiszagolja. Orrlyukai és szemei széles (kalapácsra emlékeztető) fején oldalt helyezkednek el.
pörölycápa.jpg
 
Nekik nem kell fogorvos
 
Amikor a cápák megtámadják, vagy felfalják zsákmányukat, gyakran megesik, hogy néhány foguk kiesik. Szerencsére az elhasználódott (és ezért kihulló) fogak mögött vadonatúj fogsorok sorakoznak. A fogsorok úgy haladnak előre a cápa szájában, mint a mozgójárda.
A rókacápa például hetente újabbra cseréli a fogsorát.
rókacápa.jpg
 
 
A MAJMOK
 
A csimpánzok a grimaszolás királyai. Egymás közti beszédüket 13 különböző kiáltás illetve élénk és változatos arcjáték határozza meg. Ezek segítségével képesek kimutatni, ha örülnek valaminek, esetleg dühösek vagy izgatottak.
 
Nagyon okosak!
 
A csimpánz az ember legközelebbi rokona az állatvilágból. Kísérletekből tudjuk, hogy képesek felismerni önmagukat, ha egy víztócsába belenéznek, és különböző gyógynövényeket használnak. Családokban élnek, és tudásukat átadják a kicsinyeiknek.
majom01.jpg
 
Élet a családban
 
Legyen szó akár védekezésről, akár élelemszerzésről a csimpánzok nagyon ügyesek. Mindenkinek megvan a helye a családban. A csimpánzok mindemellett megtanulták az eszközhasználatot is: a diót például két kő között törik fel, a hangyákat pedig kis botok segítségével szedik ki a hangyabolyból.
 
Fő a tisztaság!
 
A csimpánzok rendszeresen tetvészik egymást. (Ezt kurkászásnak is szokták nevezni.) Ekkor átfésülik társuk szőrzetét, hogy eltávolítsák az élősködőket.
majom02.jpg
 
Tudtad?
 
A bőgőmajom az üvöltésével és a morgásával tartja távol a területétől a betolakodókat. A bőgőmajom hangja 16 kilométerre is elhallatszik!
bőgőmajom.jpg
 
 
A KROKODILOK
 
A krokodil egy félelmetes ragadozó. Amikor erős állkapcsával megragadja zsákmányát, képes összetörni annak csontjait. Azután éles fogaival pillanatok alatt széttépi áldozatát. S ami még félelmetesebbé teszi ezt az állatot, hogy fogai akár 45-ször is újra kinőnek élete során.
 
A vízfelszínén meglapulva
 
A krokodil az élete nagy részét a vízben tölti, ott rejtőzködik. Szemét és orrát épp csak annyira dugja ki a vízből, hogy jól láthasson és lélegezhessen. Előfordul, hogy a hátának egy része is kilátszik a vízből, ilyenkor leginkább egy úszó fatörzsre emlékeztet.
Krokodil03.jpg
 
Rekordok
 
A krokodil hossza elérheti a 7 métert. Egy ilyen hatalmas állat súlya az 1 tonnát is meghaladhatja.
Egy nőstény krokodil akár 80 tojást is lerak egy évben.
Egy krokodil akár 100 évet is megélhet!
Krokodil01.jpg
 
Tudtad?
 
A krokodil nagyon vigyázz a szemére: 3 szemhéja is van! Ebből 2 olyan, mint a miénk, míg a 3.-dik a víz alá merüléskor védi a szemét.
Krokodil02.jpg
 
  
ELEFÁNTOK
 
Az elefántok csordákban élnek, együttesen vándorolnak. Egy csordában körülbelül 15 nőstény él a borjaival. Veszély esetén az anyaelefántok kört formálnak kicsinyeik körül, így védelmezik őket. Az idősebb hím elefántok inkább magányosan a többiektől elkülönülve élnek.
afrikai_elefant.jpg
 
Hatalmas kicsinyek
 
A borjak 20-22 hónapig (vagyis majdnem 2 évig!) növekednek anyjuk hasában. Születésekor egy elefántborjú már 120 kilót nyom!
2 nappal a megszületése után a kiselefánt már képes követni a csordát. Hogy le ne maradjon, ormányával az anyja farkába kapaszkodik.
elefant02.jpg
 
Tudtad?
 
Az elefánt egy nagy és nehéz állat, a súlya elérheti a 8 tonnát is!
Ormányának hossza pedig elérheti a 2,5 métert is!
Egy elefántnak csupán napi 3 óra alvásra van szüksége!
Sőt! Egy elefánt akár 70 évig is elélhet, tehát majdnem olyan sokáig él, mint egy ember!
elefant03.jpg
 

Forrás: Elképesztő Larousse Enciklopédia, Állati rekordok. Officina ’96 kiadó, 2009.

2010. Február

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gazda sor 17

(leila posztos, 2013.09.10 16:17)

azta nagyon veszélyes állatok ezek

Re: Leila

(lurkobolygo, 2013.09.11 12:02)

Bizony azok! A vadállatokkal nagyon kell vigyázni. :-)

zenodavid@citromail.hu

(zénó , 2011.12.30 14:16)

nagyonszeretem az állatokat a kedvencállatom a cápa

Re: zenodavid@citromail.hu

(lurkobolygo, 2011.12.30 20:28)

Kedves Zénó!

Örülök, hogy Te is szereted az állatokat. Remélem tetszett az állati rekordokról szóló kis olvasmány. Sok érdekes állat van a világon, említhetném akár a cápákat is. :)

Ezúton kívánok Neked Boldog Új Évet!

Üdvözlettel: az oldal szerkesztője

lurkobolygo@gmail.com

(lurkóbolygó, 2011.02.17 20:27)

Kedves Bea!

Köszönöm a dicséretet. REmélem a jövőben is sok érdekes és hasznos dolgot találsz majd az oldalon.

Neked is szép napot kíván:
a lurkobolygo.eoldal.hu szerkesztője

bea554@freemail.hu

(Bea, 2011.02.15 19:34)

Kedves illető!

Nagyon tetszik az oldal, jódolgokról van szó.
Nekem különösen kiemelkednek a cápák.
További szép napot! Bea