Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Ez az oldal a kutyafajtákat hivatott röviden bemutatni. Nem célom részletesen foglalkozni a témával, pusztán egyfajta érdeklődés felkeltése a cél, a kutyák iránt.
kutyák.gif

BELGA JUHÁSZKUTYA 

 

A belga eredetű juhászkutya testalkata és bundája a német juhászhoz hasonló (éppen ezért gyakran összetévesztik őket – a szerk.). A tervueren megdöbbentőn intelligens és ragaszkodó eb, nagyon szereti a munkát és a törődést. Boldogan teljesíti gazdája kéréseit. Pontosan ez a tulajdonsága az, ami remek munkakutyává teszi. Gyakorta képzik ki őket segítőkutyáknak, de a kutyássportokban is nagyon eredményesek. A belga juhászkutya számára a legfontosabb személy a gazdi, tehát utasítást is csak tőle fogad el. Nagyon hűséges és odaadó típus, imád játszani, és szereti a gyerekeket. Lassan érő fajta, ezért következetes és türelmes gazdi mellé ajánlott. Mozgásigénye nagy, ezért leginkább kertes házba ajánlott.
A belga juhászkutyát négy változatban tenyésztik: a már említett tervueren (vörösesbarna, fekete maszkkal, groenendael (fekete), malinois ( rövid szőrű, vörösesbarna, fekete maszkkal), lakenois ( göndör szőrű, vörösesbarna, fekete maszkkal). A négy fajta igazán csak szőrében különbözik.
 
Adatok:
Marmagasság: 60-66 cm (kan), 56-62 cm (szuka)
Testsúly: 24-28 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

balga1.jpg balga2.jpg balga3.jpg

 

tappancsos.gif

 

GOLDEN RETRIEVER
 
A golden retriever a világ egyik legnépszerűbb fajtája. Az erőteljes kiállású, közepesen nagy testű, arányos felépítésű kutyát hajdanán vadászatra tartották, de eme szerepkörből fokozatosan kiszorult.
A golden retriever jelleme magával ragadó: vidám és hűséges, bátor és békés, ragaszkodó és játékos. Emberszerete példátlan (csakúgy, mint a belga juhászkutyáé – a szerk.), de nem csupán gazdájával és környezetével, hanem az idegenekkel is nagyon barátságos. Őrző-védő feladatra  alkalmatlan, hisz boldog csaholása és önfeledt ugrálása nemigen rettenti el a hívatlan vendégeket. Jól tanítható és engedelmes, remek munkakutya, ezért vakvezetőként, kísérőként, vagy kábítószer keresésére ma is alkalmazzák, de depresszióban szenvedő betegek számára is ajánlják. A golden retriever feltűnően szereti a kisgyerekeket, nagy türelemmel és óvatossággal viselkedik velük szemben, ezért ideális kutya lehet a gyermekeket nevelő családok számára.
 
Adatok:
Marmagasság: 56-61 cm (kan), 51-56 cm (szuka)

Testsúly: 28-34 kg

Testsúly: 16-27 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

spicy_and_Kelly_on_beach.jpg 01_07_67---Dog-Golden-Retriever_web.jpg

 

tappancsos.gif

 

BERNÁTHEGYI
 
A svájci eredetű bernáthegyi valódi nehézsúlyú bajnok, lenyűgöző erejét megfontolt modora tartja kordában. A fajtát a Szent Bernát-hegyen lakó szerzetesek tenyésztették ki a 17. században. Évszázadokon át életmentésre tenyésztették, mely feladatra kiváló szimata és végtelen kitartása tette alkalmassá. Bölcsessége és higgadtsága kiugró, nagyon tanulékony, jóindulatú és barátságos eb, gyermekekkel szemben rendkívül türelmes. A bernáthegyi ritkán ugat, más kutyákkal szemben nem kezdeményezi a harcot. Mozgásigénye nagy, ezért kertes házba ajánlott.
 
Adatok:
Marmagasság: 70-90 cm (kan), 65-80 cm (szuka)

Testsúly: 50-80 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

3148237.jpg 1232964663_bernathegyi-bmp.jpg bernathegyi1.jpg

 

tappancsos.gif 
DOBERMANN
 
A dobermannt Németországban, Fridrich Luis Dobermann tenyésztette ki a 19. század második felében. A dobermann közepesen nagytestű kutya, élénk természet és testfelépítés jellemzi. Gazdájával és barátaival nagyon kedves és ragaszkodó, de az idegenekkel szemben felnőtt korában már bizalmatlan. Nagyszerű munkakutya, védelmi és őrzési feladatokra ébersége, fegyelmezettsége és ereje teszi alkalmassá. Gyakran rendőrségi feladatok elvégzésére is alkalmazzák, jó képezhetősége miatt. Rendkívüli mozgásigénye miatt csak kertes házba ajánlott (saját tapasztalat – a szerk.)!
 
Adatok:
Marmagasság: 68-72 cm (kan), 63-68 cm (szuka)
Testsúly: 33-45 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

dobermann1.jpg doberman2.jpg dobermann3.jpg louisdobermann.jpg

 

tappancsos.gif 
LEONBERGI
 
A leonbergi német fajta, valószínűleg a tibeti pásztorkutyából tenyésztették ki.
A kitenyésztőjének, a sváb Leonberg római tanácsosának célja az volt, hogy a városa címerében látható oroszlánt idézze. Nagytestű, hosszúszőrű, izmos alkatú, imponáló kiállású kutya. Mozgása meglepően könnyed és rugalmas, jól fut és ügyesen úszik. Csendes, nyugodt természet, gazdájával szemben végtelenül lojális, az idegeneket azonban tartózkodással fogadja. Szereti az emberek közelségét, ezért családi kedvencként is tartható (kertes házban!).
Ha valaki leonbergi kutyát szeretne, mindenképp vegye figyelembe, hogy hosszú szőrzete rendszeres ápolás kíván, mozgásigénye tetemes, és sokat eszik.
 
Adatok:

Marmagasság: 76-80 cm (kan), 70-76 cm (szuka)

Testsúly: 45-50 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

leonbergi1.jpg leonbergi2.gif Leoberg címere.jpg

 

tappancsos.gif
DALMATA
 
A dalmata eredete a múlt ködébe vész, a ma ismert változatát angol tenyésztők nemesítették ki a 19. század közepén.
A dalmata őse nagytestű és erőteljes fajta volt, melyet a római korban harci kutyaként is alkalmaztak. A 18. században falkakutyaként, vagy kisebb csoportokban használták; a dalmaták ekkoriban kocsikat és lovasokat kísértek, vadállatok és útonállók ellenében oltalmazták gazdáikat.
A dalmata ma közkedvelt és széles körben tartott fajta, híresen ragaszkodó és barátságos. Szépen ívelt nyaka és egyenes háta eleganciát, hosszúkás koponyája és sötét tekintete értelmet tükröz. Nagyszerű futó, mozgásigénye tetemes, szereti a hosszú sétákat és a játékot. Remek családi kutya: gazdáival szemben odaadó, a gyerekekkel szemben elővigyázatos és türelmes. Jól képezhető, ezért vadászkutyaként, vagy őrző-védő munkára is betanítható, bár inkább házi kedvencként tartják.
A kölykök fehéren születnek, a pöttyök csak néhány napos korukban jelennek meg rajtuk.
 
Adatok:
Marmagasság: 56-61 cm (kan), 54-59 cm (szuka)

Testsúly: 24-27 kg 

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

dalmata1.jpg dalmata2.gif dalmata3.jpg

 

tappancsos.gif
SZIBÉRIAI HUSKY
 
A husky eredetileg gyűjtőnév, mellyel az északi sarkkör vidékén élő szánhúzó kutyákat illetik, de a hivatalos besorolása szibériai fajtát jelöli a közismert kifejezéssel. Az eszkimók ősi munkakutyája a XX. Század elején került át Alaszkába, majd szerte Észak-Amerikában elterjedt, és Európát is meghódította.
A husky dús és selymes bundája jól védi a hideg ellen, de a melegebb éghajlatot is jól viseli.
A  tenyésztés során is megőrizte eredeti jellemét: igényli és bírja a terhelést, boldogan dolgozik és kikezdhetetlen hűséggel szolgálja gazdáját. Igazi falkakutya, fajtársai között érzi igazán jól magát, ezért érdemes többedmagával tartani.
Szánhúzóként egyenesen verhetetlen, hó hiányában kerekes kocsi elé kötik, úgy futtatják. Erőteljes és gyors, szívós, modora pedig szelíd; remekül kijön a gyerekekkel, jól érzi magát az emberek közt, ezért sokan családi kutyaként tartják. Tartása nagy felelőséggel jár (mint minden kutyáé – a szerk.): mozgásigénye rendkívül nagy, igényli a foglalkozást és a szabad teret. Semmiképp sem lakásba való kutya!
 
Adatok:
Marmagasság: 53-60 cm (kan), 51-56 cm (szuka) 

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek: 

W_SiberianHusky.jpg siberian_husky.jpg husky_puppies_T3215.jpg

 

tappancsos.gif

 

BORDER COLLIE
 
A border collie a brit szigeteken elterjedt, korábban juhnyájterelésre használták ezt a fajtát. Neve a „collie” kelta nyelven „hasznos”-t jelent, vagyis egyszerűbben munkakutyát. Jellemző Rá a nagy munkabírás, a mozgékonyság és az érzékeny idegrendszer. Szinte bármire kiképezhető, nagyon értelmes fajta. Kiváló sport- és mentőkutya is.
 
Adatok:
Marmagasság: 49-54 cm (kan), 46-51 cm (szuka)
Testsúly: 16-20 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

border_collie1.jpg border_collie2.jpg border_collie3.jpg

 

tappancsos.gif

 

Angol cocker spániel

Az angol cocker spániel a fajtacsoport talán legismertebb és legnagyobb számban tartott képviselője. Angol eredetű írások már a 10. században is említést tettek a fajtáról, melyet a nemesek kutyájaként írtak le. Hajdanán kifejezetten erdei szalonka vadászatára tenyésztették ki, később már főként nyúl és más apró vadak vadászatánál segédkezett.
Az angol cocker spániel közepes testalkatú, jó kiállású, rugalmas izomzatú eb. Ma már inkább kedvtelésből tartják, akár lakásban is. Jól képezhető és okos, de hajlamos lehet az önfejűségre, ezért figyelmes nevelést igényel. Kiváló társ: hűsége megingathatatlan, derűs jelleme környezetét is felvidítja. Az emberekkel nagyon barátságos és közvetlen, éppen ezért házőrzőnek nem ajánlott, mert az idegeneket is örömmel fogadja.

 

Adatok:
Marmagasság: 39-41 cm (kan), 38-39 cm (szuka)
Testsúly: 13-15 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra Kft. 2006.

Képek:

angol cocker spaniel.jpg angol-cocker-spaniel2.jpg cockers-3203.jpg

 

tappancsos.gif

KUVASZ

A kuvasz kiugróan erős testfelépítésű és igen bátor kutya.  Kiváló munkakutya. Ezért is tartották már régen is őrző-védő feladatokra. Védték a nyájat és a rájuk bízott területet a vadállatoktól és a betolakodóktól.
A kuvasz domború homloka és sötétbarna szemei intelligenciáról tanúskodnak. Szőre hullámos, kiállása hatalmas erőt és elszántságot sugároz. Szűkebb környezetével szemben barátságos, ám az idegenekkel szemben mindig bizalmatlan. Gazdájához hűséges és engedelmes.
Viszont tartása következetes és odafigyelő gazdát igényel, mert az elhanyagolt, rosszul tartott állat könnyen elvadul, melynek következtében agresszívé és kiszámíthatatlanná válik. (Az utolsó mondat egyébként minden kutyafajtára igaz. - a szerk.)

Adatok:
Marmagasság: 71-75 cm (kan), 66-70 cm (szuka)
Testsúly: 35-52 kg

Forrás: Géczi Zoltán: KUTYAKÖNYV, kiadja: Pannon-Literatúra kft. 2006.

Képek:

kuvasz1.jpg kuvasz2.jpg kuvasz3.jpg kuvasz4.jpg

tappancsos.gif